2014. június 15., vasárnap

Fontok Windows használóknak

Font Pack for Windows Users

Más számtalan helyen lehet olvasni a neten, hogy Windowsról Linuxra áttérőknek kínkeserves a fontokkal való munka; nem találják a szokásos windowsos fontokat, ha éppen kapnak egy Word-állományt.

Most a Windows felhasználóknak ajánlok egy rakat fontot. Itt olyan fontok vannak, amelyek telepítése után biztosan ugyan nem, de nagy valószínűséggel kevésbé fog nyavajogni a Word egy kapott szövegállomány betöltését követően.

Itt vannak olyan fontok, amelyeket egy-egy Linux-disztibúció alapértelmezetten feltelepít magának, és olyanok is, amelyeket a linuxos fórumokon ajánlanak egymásnak a tagok. Ezek mindegyike ingyenes!, szabadon letölthető és mindegyik tud magyar ékezetet. A linkeket úgy állítottam össze, hogy a Windows-fehasználók könnyen ki tudják csomagolni a tartalmukat. Csak .zip, .tar.gz, tar.bz2 és .tar.xy formátumban érhető el. Ezeket a tömörítvényeket gond nélkül kicsomagolja a keresztplatformos Peazip. Esetleg lehet próbálkozni a 7zip-pel is.

Nézzük a fontokat hivatkozásokkal:

Andika Basic

Antikwa Torunska

Antikwa Poltawskiego (ap1.101otf.zip)

Charis

Computer Modern Unicode (cm-unicode-0.6.3a-otf.tar.gz) AJÁNLOTT!!

Cyklop

DejaVu AJÁNLOTT!!

Duolos

Luxi (font-bh-ttf-1.0.2.tar.bz2) AJÁNLOTT!!

Fixedsys Excelsior

Gentium Plus

GFS Artemisia

GFS Bodoni

GFS Didot

GFS Neohellenic

URW 35 fonts (ghostscript-fonts-std-8.11.tar.gz) AJÁNLOTT!!

Heuristica

Iwona

Junicode

Kurier

Liberation AJÁNLOTT!!

Linux Libertine G AJÁNLOTT!!

Magyar Linux Libertine G AJÁNLOTT!!

Old Standard

Osifont

Tempora LGC

Theano Classic

Az összes letöltött fájl mérete (csomagolva) 42,4 MB. Ha ezeket mindet feltelepíted a Windowsra, akkor nagy valószínűséggel Linux-kompatibilis leszel legalábbis fontok szempontjából. A fenti felsorolásban előtérbe helyeztem az OpenType fontokat, majd ezután (ha ilyen nem készült belőlük) jöttek a TrueType-ok, majd a PS-fontok.
Külön jelöltem az erősen ajánlott fontokat.

Hivatkozások
Peazip:

7zip:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése